Vraag en antwoord met Playgro-moeders en -vaders

De Playgro-familie is altijd geïnspireerd geweest door te kijken naar hoe onze eigen kinderen spelen en groeien. Het is ongelooflijk hoe snel onze kleine schatjes peuters worden, daarna kleuters en voor je het weet zijn ze tieners en jongvolwassenen. Een paar van onze Playgro-moeders en -vaders kijken terug naar die kostbare eerste maanden met hun eerstgeborene en bieden nuttig advies.

Wat zou je willen dat iemand je had verteld voordat je je eerste kindje kreeg?

Jade: Volg gewoon je moederinstinct en maak je niet te druk om wat de verpleegkundigen zeggen. De meesten geven hun ‘algemene’ mening, maar elke baby is anders.

Louise:  Ik denk dat ik niet echt goed besefte hoe overheersend het hebben van een kleine zou zijn.  Ik weet nog dat ik uitgeput was toen ik met mijn dochter thuis kwam en dat ik toen besefte dat het de komende 20 jaar non-stop zo zou zijn! Ik had graag gewild dat iemand me had verteld dat ik me moest ontspannen en van die eerste kostbare weken moest genieten. Ze zijn zo snel voorbij gevlogen.

Adele: De perfecte ouder bestaat niet. Wees niet te hard voor jezelf, vertrouw op je instinct en omhels de reis; het gaat allemaal zo snel voorbij.

Isla: Slaap zoveel mogelijk voordat de baby er is, want het zal zo’n 5 jaar duren voordat je weer eens een goede nachtrust hebt!

Dan: Ik wou dat iemand me had aangeraden om vanaf dag één betrokken te zijn! Het kostte me wat tijd om mijn rol als vader te vinden in die eerste paar weken als het vooral gaat om voeden, voeden en nog eens voeden. Mijn vrouw en ik waren een goed team toen we eenmaal alles op een rijtje hadden. Ik nam de boertjes en badtijd over en we deelden zo veel als we konden.

Welke aanpassingen heb je voor de baby gemaakt?

Jade: Routine! Mijn routine moest worden omgegooid. Ik wilde dat mijn baby’s zelf ook een vaste routine zouden hebben en ik was er niet op voorbereid om ze in dezelfde levensstijl als ik die voor hun komst had te passen. Als mijn baby slaap nodig had, zouden we thuis zijn en kon hij in zijn bedje slapen.

Louise:  Echt alles stond op z’n kop: eten, slapen, mijn sociale leven, schoonmaken, zelfs douchen! Ik kon bijna niet geloven hoe lang het duurde om het bad voor een baby klaar te maken! We kochten veel spullen die we niet nodig hadden, dus ik zeg nu tegen anderen dat ze beter kunnen wachten tot ze iets nodig hebben voordat ze eropuit trekken en allerlei spullen inslaan.

Adele: Alles! Gewoonten en verwachtingen veranderden veel en in elke kamer in het huis was wel bewijs te vinden dat er nu een kleine nieuweling in de woning was.

Isla: Alles van je huidige leven verandert als de baby er is, dus wees daarop voorbereid! Omhels de veranderingen!

Dan: Wow, het slaaptekort vereiste een flinke aanpassing. En vrijwel alle andere dingen vergden ook aanpassingen, van de auto waarin we reden tot het plaatsen van babyhekjes.

Waar heb je het meeste aan gehad?

Jade: Dat mijn man de eerste zes weken thuis was. Ik voelde me gesteund en kreeg het vertrouwen dat ik dit kon doen!

Louise:  Mijn familie heeft me enorm geholpen. En de moedergroep was super – om een groep van moeders met baby’s van dezelfde leeftijd te ontmoeten die hetzelfde meemaakten, was een ware redding. Ik voel me zo gelukkig dat ik geweldige mensen heb ontmoet bij de moedergroep!

Adele: Geweldige ondersteuning van de familie, een leuke moedergroep (een onverwachte zegening!), kant-en-klare maaltijden en overdag een dutje doen als de baby ook slaapt.

Isla: Familieleden die hielpen met het huishouden! Vrienden met baby’s gaven ook veel handige, praktische tips.

Dan:  Ik heb van elke minuut aan ouderschapsverlof genoten. De emotionele band met onze baby werd veel sterker doordat ik kostbare tijd thuis kon doorbrengen. Het was een ongelooflijke leercurve, maar door er te zijn en mee te helpen, was alles een stuk minder eng.

Grootste uitdaging?

Jade: De periode tussen ‘het helemaal niet verbaal kunnen communiceren’ en ‘het kunnen communiceren met een paar woordjes’. Mijn baby raakte zo gefrustreerd en chagrijnig, en wij ook! Dit was voor ons het moment waarop de driftbuien begonnen.

Louise:  ARGH! Doorkomende tandjes! Gebroken nachtrust en een vermoeide, chagrijnige baby waren geen lolletje. Er leek maar geen einde aan te komen. Ze vond het heerlijk om overal op te kauwen en te kwijlen!

Adele: Het spookuur doorkomen… Het is etenstijd, iedereen is doodop en hongerig en het voelt als een race tegen de klok om de kleintjes eten te geven, in bad te doen en naar bed te brengen voordat je instort. Activiteiten die de baby vermaakten waren een enorme hulp; het is ongelooflijk wat je in vijf minuten zonder afleiding kunt doen!

Isla: Wow – de eerste twee weken thuis met de uk en het non-stop voeden! Het duurde even voordat de borstvoeding goed ging, dus dit was echt zwaar. Zo vermoeiend en stressvol. Maar heb vertrouwen in jezelf. Het gezegde ‘gevoed is goed’ werkte voor mij. En aanvulling met flesvoeding heeft ons ook enorm geholpen. We waren zelf rustiger en minder gestrest en dat hielp bij de borstvoeding. Win-win!

Dan:  Het huilen, zeker weten! Het is hartverscheurend als je baby overstuur is en je het moeilijk vindt om hem te kalmeren. Ze zijn zo klein en hulpeloos en jij bent degene op wie ze vertrouwen om hen te helpen.

Beschrijf in één zin hoe de eerste maand met je baby thuis was.

Jade: Een ongelooflijk mooie ervaring waarin de emotionele band werd opgebouwd en die je zoveel plezier en liefde geeft.

Louise:  De eerste maand thuis met de baby was alsof ik door de allermooiste en geweldigste bus werd aangereden.

Adele: Als een warme, slaperige droom. Ik vond het heerlijk. Onze wereld werd op z’n kop gezet, maar op de best mogelijke manier.

Isla: Non-stop eten, eten en eten om de baby borstvoeding te geven. Ik heb nog nooit in mijn leven zo veel gegeten.

Dan: Compleet en totaal geweldig en cool en uitputtend en eng en fantastisch – allemaal in een klein pakketje!

Favoriet Playgro-speeltje?

Jade: Dat is de Paddling Bath Fish (link toevoegen)! Een ouderwets, traditioneel badspeeltje in een nieuw hoesje! De baby in het bad vermaken is belangrijk, vooral als ze niet echt veel zin hebben om in bad te gaan. We hebben veel gehad aan badboekjes en Pop and Squirt Bath Buddies (link toevoegen). We gebruiken de onze nog steeds na heel veel keer in bad gaan.

Louise:  Ik ben echt dol op de speelmatten. Mijn favoriete is de Jingle Jungle Musical Activity Mat (link toevoegen). Om mijn baby veilig op de badkamervloer neer te leggen terwijl ik onder de douche stond, was echt goud waard. Ze lag er ook graag onder in de woonkamer en vermaakte zich urenlang met er tegenaan slaan en trappen. Ik had ook een kleinere, zoals de Zoo Playtime Tummy Time Mat and Pillow (link toevoegen), die ik met me mee in de auto naar de peuterspeelzaal of vrienden nam zodat ik haar op de grond neer kon leggen en zij zich prima zou vermaken. Ik ben ook dol op onze Clip Clop Activity Rattle – die was geweldig toen bij haar de tandjes doorkwamen. We konden die ook gewoon aan de wandelwagen vastklemmen.

Adele: Geen twijfel over mogelijk: ons activity-speelkleed. Dat was verreweg het meest veelzijdige stuk speelgoed en hield mijn baby’s zoet tijdens het spelen op de vloer thuis – een godsgeschenk als ik een paar minuutjes nodig had. Het beste van alles was dat de speeltjes afneembaar zijn, zodat ik ze gemakkelijk aan de wandelwagen of het autostoeltje kon vastklemmen wanneer we onderweg waren. De mat zelf was gemakkelijk op te vouwen en mee te nemen naar de peuterspeelzaal of wanneer we ergens op bezoek gingen. Beide kinderen hebben erop gespeeld en zelfs enkele neefjes en nichtjes. Ik heb zelfs een paar van mijn favoriete hangende speeltjes bewaard als herinnering aan hun kindertijd. Nu is de Woodlands Music and Lights Projector Gym mijn favoriet – die is zo schattig! Ik heb alleen nog maar een nieuw neefje of nichtje nodig zodat ik die voor hem of haar kan kopen!

Isla: Ik vind de Clip Clop Activity Rattles erg leuk die we aan het kinderbedje of de kinderwagen konden hangen. Zo’n schitterend design – en we hebben nu ook een nieuwe – Clopette – zij is roze en schattig en mijn dochter zou gek op haar geweest zijn!

Dan:  Mijn dochter gebruikt nog steeds de Elephant Shape Sorter – en ze is al drie! Hij is echt schattig en levert veel speelplezier.

Wat vind je het beste aan werken bij Playgro?

Jade: Het speelgoed tot leven zien komen in onze video-opnamen! Het is alsof je zelf weer een kind bent. Het is altijd erg interessant om te zien hoe baby’s met ons speelgoed omgaan. Hoe het speelgoed hen helpt hun vaardigheden te ontwikkelen en het plezier dat het brengt.

Louise:  Werken met een geweldig team om schitterende producten voor baby’s te maken. Ik houd van het creatieve proces en alle ideeën en details die in elk product zitten. Alle artikelen worden onderzocht en getest om te voldoen aan de behoeften van baby’s en ouders. Ik hoor graag alle positieve feedback over onze speeltjes!

Adele: Mijn leuke team en ermee samenwerken om echt mooie producten van Australisch ontwerp te ondersteunen. Producten die de ontwikkeling van baby’s stimuleren en door ouders over de hele wereld worden vertrouwd!

Isla: Ik vind het super om het te zien als gloednieuwe babyproducten op de markt worden gebracht en de aardige mensen met wie ik werk!

Dan:  Ik vind het leuk om in een winkelcentrum rond te lopen en te zien hoe baby’s over de hele wereld lekker met Playgro-speelgoed spelen. Ik vind het elke keer weer geweldig als ik er een zie!